Grönsoppa med rostade kikärtor

Grönsoppa med rostade kikärtor

21 oktober, 2019 0 av Varavegan

Höst och förkylning går tyvärr ofta hand i hand. Därför är det en god idé att boosta immunförsvaret med en massa c-vitamin, exempelvis med vår grönsoppa med rostade kikärtor! Det är ett perfekt val till höstens kalla dagar. Vi önskar dig en smaklig måltid!

Ingredienser till soppan
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal olek
2 st grönsaksbuljongtärningar
4 dl vatten
5 dl havregrädde
600 g gröna frysta ärtor
Rapsolja
Salt och peppar
Havrefraiche till servering

Ingredienser till kikärtor
2 pkt färdigkokta kikärtor (à 400 g)
3 msk olivolja
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Gör såhär
Börja med att starta ugnen på 200 grader. Spola av kikärtorna och låt allt vatten rinna av. Lägg över kikärtorna i en bunke och tillsätt olivolja, pressad vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. Rör runt ordentligt och häll sedan kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 min. Rör gärna runt ett par gånger.

Tillaga soppan under tiden som kikärtorna rostas. Skala och hacka schalottenlök samt vitlök. Riv ingefära. Stek löken med rapsolja i en stor kastrull, tillsätt ingefära och sambal olek efter ett par minuter. Häll sedan i vatten, havregrädde, buljongtärningar och frysta gröna ärtor. Låt koka i ca 5 minuter.

Mixa soppan meden stavmixer. Tillsätt mer vatten eller grädde om du önskar annan konsistens.

Krydda med salt och peppar. Servera och toppa med rostade kikärtor och en klick havrefraiche. Smaklig måltid!