Tofu- & bönbiffar

Tofu- & bönbiffar

12 januari, 2019 0 av Varavegan

Det är hög tid att presentera vårt första recept, nämligen tofu- & bönbiffar. Enkelt, nyttigt och en fröjd för smaklökarna! Biffarna tar totalt cirka 50 minuter att tillaga, varav 30 minuter avser ”paus i kylen”. Du kan med fördel förbereda biffarna dagen innan de ska tillagas och ätas. Vi gjorde våra biffar rätt små så detta receptet gav oss 10 stycken.

Du behöver följande:
250 gram naturell tofu
4 dl svarta bönor
2 små rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl maizena
1 dl ströbröd
1 msk fryst persilja
2 tsk finrivet citronskal
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk paprikapulver
1/2 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
2 dl panko ströbröd, alternativt vanligt ströbröd
Rapsolja att steka i

Gör såhär:
Börja med att pressa ut vätskan från tofun. Skär tofun sedan i grova kuber. Skala och grovhacka rödlöken. Pressa vitlöken. Lägg därefter tofu, rödlök, pressad vitlök, maizena, skorpmjöl, persilja, citronskal och samtliga kryddor i en matberedare med kniv. När allt har mixats ihop ordentligt formar du 7-10 biffar i valfri storlek. Bli inte orolig om smeten känns lite kletigt, blöt händerna lite lätt när du formar biffarna. Lägg samtliga biffar på en tallrik och låt stå i kylen ca 30 minuter. Detta görs för att biffarna ska stelna, få en bättre konsistens och inte falla isär när man steker. När 30 minuter har gått tar du ut biffarna från kylen och vänder dem i rikligt med panko (alternativt ströbröd). Stek sedan i rikligt med rapsolja så de får en fin och krispig yta. Klart och tofu- och bönbiffar är redo för servering!

Vi valde att äta tofu- och bönbiffarna tillsammans med ugnsrostad klyftpotatis och rödvinssås, ruccola, svart vinbärsgelé och karamelliserad lök men man kan självklart välja andra tillbehör!

Hoppas det smakar!