Varför Vegetarian? Varför Vegan?

Varför Vegetarian? Varför Vegan?

9 januari, 2019 0 av Oskar Svensson

Varför Vegetarian?

Varför blev jag vegetarian? Allt började med att vi hade en kurs inom Global Hållbarhet på ekonomiprogrammet som jag läste då. Kursen tog ett globalt perspektiv på hållbarhet och företagsamhet och om dessa två kan bli ett. Ett delmoment handlade om Bhopalkatastrofen som är den dödligaste industriolyckan i världshistorien där en tank med metylisocyanat exploderade och ett rökmoln bildades som spred sig till närliggande byar. Enligt offentliga siffror dog 2559 under de första veckorna. Greenpeace uppskattar att 20 000 personer dog till följd av olyckan. År 2006 fastslog Indiens regering att antalet exponerade för olyckan var cirka 550 000 personer. En hemsk incident. Denna incident fick vi analysera som ett business case utifrån hur Union Carbide hanterade situationen och vilka risker det finns och analys av intressenter.

I samband med att jag läste allt fler vetenskapliga artiklar om hållbarhet i företag och organisationer började jag kolla på lite dokumentärer om klimat, hållbarhet och hälsa. Jag kollade på Before the Flood där Leonardo DiCaprio åker runt i världen för att ta reda på hur klimatet har förändrats och vad världsmakten kan göra för att förhindra en katastrof. Before the Flood ledde mig till Cowspiracy som många vegetarianer och veganer mest troligt har tittat på. Cowspiracy handlar om hur dåligt boskapsuppfödning i USA är ur ett klimatperspektiv och energianvändningsperspektiv. Regnskog som skövlas för att kunna odla spannmål och foder till boskapsuppfödning, vattenkris i Kalifornien för att kunna försörja boskapsuppfödningen med vatten att dricka. Det var här jag tog beslutet att börja min resa och blev lakto-ovo-vegetarian.

Varför Vegan?

Nästa steg blev såklart vegan och det dröjde inte länge förrän jag bestämde mig för att ta steget helt. Det som fick mig att ta steget till att bli vegan var för djurens skull. Jag tyckte att det vi gör mot djuren inte var något jag ville stå bakom. Tvångsinseminera kor för att de ska föda kalvar för mjölkens skull som dessutom vi människor vill ha. Äggindustrin är inte bättre, där frigående höns lever på minimal yta, hackar ihjäl varandra och växer explosionartat så att hönsen får problem med sin ben. Allt detta för att vi människor ska kunna äta omelett på morgonen var heller inget jag ville stå bakom. Det var därför ett enkelt beslut att steget till att bli vegan. Än idag ångrar jag inte mitt beslut.